Cainii, pisicile si teologia, de Bob Sjogren, Gerald Robinson

O carte indrazneata, provocatoare care ne indeamna la o redefinirie personala a relatiei pe care o avem cu Stapanul, in oglinda limpede a Sfintei Scripturi. Subiectul acestei carti se bazeza pe importantele deosebiri intre ceea ce s-ar parea ca sutn doua ...

17.90 Lei

O carte indrazneata, provocatoare care ne indeamna la o redefinirie personala a relatiei pe care o avem cu Stapanul, in oglinda limpede a Sfintei Scripturi. Subiectul acestei carti se bazeza pe importantele deosebiri intre ceea ce s-ar parea ca sutn doua dintre creaturile preferate ale neamului omenesc (dar nu chiar ale lui Dumnezeu): pisicile si cainii.

Stiind ca exista iubitori ai fiecaruia dintre aceste animale, speram ca nu va jigni pe nimeni demersul nostru de circumscriere comparativa a trasaturilor pe care le prezinta aceste preaiubite fapturi, intrucat nuu am avut nicidecum o atare intentie. Nu e decat simpla recunoastere a faptului ca anumite trasaturi cu care Dumnezeu a socotit sa le inzestreze pe aceste creaturi pot fi asimilate uneori anumitor atitudini teologice specifice crestinilor. In viata, aceste atitutdini corespund atat felinelor, cat si caninelor. Insa, potrivit conceptiei noastre teologice, unele atitudini ne pot apropia de Dumnezeu, iar altele ne pot abate de la El. Speram ca veti invata sa distingeti intre aceste atitudini si, in consecinta, veti fi mai aproape de Dumnezeu, a Carui bucurie sunteti (ca si de pisici ori caini, bunaoara!).

Exista o anecdota referitoare la diferentele dintre caini si pisici, care suna cam asa:

Un caine spunea: „ma mangai, imi dai de mancare, ma adapostesti, ma iubesti, fara indoiala tu esti Dumnezeu”.

Pe de alta parte, o pisica spune: „ma mangai, imi dai de mancare, ma adapostesti, ma iubesti, fara indoiala eu sunt Dumnezeu”.

Cu alte cuvinte, cainii – loiali si credinciosi – au stapani, in vreme ce pisicile – independente si detasate – au slujitori. Pornind de la acest fapt banal, autorii cartii noastre dezvolta o interesanta analogie cu anumite atitudini specifice crestinilor din zilele noastre si la modul in care se raporteaza ei la paradoxurile slavei lui Dumnezeu, de multe ori gresit intelese. Pentru pisici este vlabila teologia confortului personal, pe cand pentru caini functioneaza teologia supunerii fata de Stapan. La fel, pisicile cred ca Dumnezeu este un mijloc de a ajunge cu bine la destinatie, in vreme ce cainii sunt convinsi ca Dumnezeu este punctul terminus al oricarui drum.