Ce se intampla cu cei care nu au auzit? 3 conceptii despre. Seria Teze si antiteze, de John Sanders, Gabriel Fackre, Ronald H. Nash

Cum mai putem sa sustinem ca Dumnezeu este atotbun, atotcunoscator si atotputernic, daca Isus este singurul Mantuitor si nimeni nu este mantuit decat prin El? Daca Dumnezeu a hotarat ca Isus este singurul mijloc pentru mantuirea oamenilor, acest lucru nu ...

55.00 Lei

Cum mai putem sa sustinem ca Dumnezeu este atotbun, atotcunoscator si atotputernic, daca Isus este singurul Mantuitor si nimeni nu este mantuit decat prin El? Daca Dumnezeu a hotarat ca Isus este singurul mijloc pentru mantuirea oamenilor, acest lucru nu ridica semne de intrebare cu privire la bunatatea, puterea si cunoasterea lui Dumnezeu? Care este soarta celor care mor fara sa fi auzit vreodata Evanghelia lui Hristos? Sunt toti "paganii" pierduti? Exista vreo sansa ca oamenii care nu au auzit niciodata despre Isus sa fie mantuiti?

Astfel de intrebari aduc in atentie una dintre cele mai greu de inteles, mai provocatoare si mai persistente probleme cu care s-au confruntat crestinii. Cele doua credinte centrale ale crestinismului, si anume dorinta lui Dumnezeu de a mantui si Isus ca unicul Mantuitor (finalitatea si particularitatea mantuirii) constituie limitele in cadrul carora vor fi dezbatute raspunsurile propuse la complexa problema a sortii celor neevanghelizati. Fiecare dintre cei trei autori care si-au adus contributia la acest volum, desi refuza sa sacrifice importanta suprema a lui Isus Hristos pe altarul pluralismului modern, raspund diferit. Nash sustine conceptia numita "teoria ispasirii limitate (sau definite)", conform careia Isus a murit pentru un anumit grup de oameni, cei alesi. Fackre si Sanders, pe de alta parte, sustin conceptia cunoscuta ca "teoria ispasirii nelimitate (sau nedefinite)", conform careia Isus a murit pentru toti oamenii, fie ei crestini sau necrestini.

Ronald Nash expune o teorie pe care el o denumeste restrictivism. Conform acestei teorii, Dumnezeu ofera mantuire doar in Isus Hristos si, pentru ca un om sa fie mantuit, trebuie sa ia cunostinta de lucrarea lui Hristos si sa creada in Isus inainte de a muri. Dumnezeu a randuit, in autoritatea Sa divina, mijloacele prin care poate fi mantuit un om, si anume, doar prin mesajul Evangheliei -- alta posibilitate nu exista.

John Sanders adopta o pozitie cunoscuta drept inclusivism. Conform acestei teorii, Dumnezeu ii mantuieste pe oameni doar datorita lucrarii lui Hristos, insa un om ar putea fi mantuit chiar si in cazul in care nu cunoaste nimic despre Hristos. Dumnezeu le ofera oamenilor mantuirea, daca isi exercita credinta in Dumnezeu, asa cum li S-a revelat lor prin creatie si prin providenta.

Gabriel Fackre propune o teorie pe care el o numeste teoria perseverentei divine (numita uneori si teoria evanghelizarii post-mortem). In conformitate cu aceasta teorie, celor care mor fara sa fi auzit Evanghelia li se ofera ocazia de a fi mantuiti dupa moarte. Dumnezeu nu condamna pe nimeni inainte de a vedea cum Ii raspunde persoana in cauza lui Hristos.

Scopul acestei carti este sa-i ajute pe cititori sa devina mai bine informati cu privire la opiniile, intrebarile si versetele de baza care au relevanta in privinta subiectului discutat. Cei care vor dori sa cunoasca mai mult, vor gasi si o lista de lecturi suplimentare. Autorii nu considera ca detin ultimul cuvant cu privire la tema abordata, dar isi prezinta punctul de vedere cu incredintarea ca argumentarea oferita, precum si reactiile la pozitiile adoptate de ceilalti coautori vor fi de folos celor care se confrunta cu aceasta problema atat de controversata sa isi clarifice propria pozitia, dar si sa inteleaga mai bine de ce altii sunt de alta opinie.

John E. Sanders este un teolog american, profesor de studii religioase la Colegiul Hendrix din Arkansas. Nascut din parinti metodisti in 1956, este licentiat al Trinity College (Illinois - 1979), a obtinut masteratul la Wartburg Theological Seminary (1987) si doctoratul in teologie la Universitatea Africa de Sud (1996). Este casatorit si are cinci copii (dintre care trei adoptati din India). Este cunoscut indeobste pentru pozitia sa in favoarea teismului deschis, dar si pentru scrieri in favoarea inclusivismului. Activitatile sale in educatie si cercetare includ discipline precum lingvistica cognitiva, istoria crestinismului si gandirii crestine, conceptia despre Dumnezeu si providenta divina, conceptiile evanghelice despre iad si soarta celor neevanghelizati. Dintre cartile publicate ca autor sau editor amintim The God Who Risks: A Theology of Providence; Does God Have a Future? A Debate on Divine Providence; No Other Name: An Investigation into the Destiny of the Unevangelized;Violence and the Atonement: Is the God of the Cross Violent?; The Openness of God: A Biblical Challenge to the Traditional Understanding of God.

Gabriel Fackre este profesor emerit de teologie la Andover Newton Theological School (Massachusetts), unde a predat timp de 25 de ani, inainte de pensionarea sa in 1996. S-a nascut la 25 ianuarie 1926 in Jersey City, New Jersey, dintr-o mama baptista si un tata ortodox sirian. A crescut in Brooklyn, New York, si s-a casatorit cu Dorothy Ashman (1945), o episcopaliana cu care a fost coleg la Bucknell University si la University of Chicago Divinity School. Au impreuna cinci copii si opt nepoti. Și el si sotia sa sunt membri ordinati ai clerului in denominatia Biserica Unita a lui Hristos si au slujit impreuna in congregatii din zona Chicago si Pittsburgh, timp de doisprezece ani. Datorita istoriei lor personale, cei doi soti au avut de la inceput o preocupare intensa pentru ecumenism, lucru demonstrat de prima lor publicatie impreuna, Under the Steeple. Gabriel Fackre este un scriitor prolific, autor a numeroase monografii, articole si pamflete si coeditor sau colaborator in numeroase publicatii. Este autor sau coautor a peste 25 carti, dintre care amintimThe Christian Story: A Narrative Interpretation of Basic Christian Doctrine; The Doctrine of Revelation: A Narrative Interpretation; Ecumenical Faith in Evangelical Perspective; The Promise of Reinhold Niebuhr. A predat teologie si cultura la Lancaster Theological Seminary din Pennsylvania (1961-1970) si a fost profesor invitat sau vorbitor la 40 de universitati, colegii si seminarii. Lucrarile sale sunt gazduite in cadrul Colectiilor Speciale din Biblioteca Seminarului Teologic Princeton, New Jersey.

Ronald H. Nash (1936 -- 2006) a fost un apologet si filozof evanghelic, de confesiune baptista, din traditia calvinista. A fost profesor de filozofie la Seminarul Teologic Reformat din Orlando, Florida, pana in 2002 si in paralel a predat si la Seminarul Teologic Baptist de Sud (Louisville, Kentucky), intre 1998-2005. S-a nascut in Cleveland, Ohio, si a fost ordinat in 1956. A slujit deopotriva in biserici baptiste si prezbiteriene. Licentiat al Barrington College, a obtinut masteratul la Universitatea Brown din Providence, Rhode Island, si doctoratul in filozofie la Universitatea din Syracuse, New York (1964). A continuat cu studii postdoctorale la Universitatea Stanford in 1969. Timp de 27 de ani a fost seful catedrei de filozofie si religie si directorul studiilor de licenta in stiintele umaniste la Western Kentucky University. Intre 1988-1991, Nash a activat in calitate de consilier al Comisiei pentru drepturi civile a SUA. In 1991 si 1992, a tinut prelegeri la Moscova pe tema "Dumnezeu si economia". A predat cursuri pe tema conceptiei despre lume si viata in Hong Kong si de istoria Bisericii in Londra. Cu o cariera didactica de peste 40 de ani, s-a remarcat pentru pozitiile sale in favoarea particularismului in teologie, a scolii austriece de gandire economica si a criticilor aduse stangii evanghelice. A fost autor sau coautor a peste 30 de lucrari, dintre care amintim Lifes Ultimate Questions; Worldviews in Conflict: Choosing Christianity in a World of Ideas ; Is Jesus the Only Savior?; Social Justice And The Christian Church; The Meaning of History; Poverty and Wealth: The Christian Debate over Capitalism; Why the Left Is Not Right: The Religious Left -- Who They Are and What They Believe; Poverty and Wealth: Why Socialism Doesnt Work; Christian Faith and Historical Understanding. A fost casatorit cu Betty Jane si au avut doi copii, Jeffrey si Jennifer. Seminarul Teologic Reformat a organizat in campusul din Orlando un serviciu memorial public in cinstea sa.

Te-ar mai putea interesa...