Comentariu cultural-istoric al Vechiului Testament, de John H. Walton, Victor H. Matthews, Mark W. Chavalas

Care sa fie explicatia faptului ca Sfanta Carte a Legii a fost gasita in timpul lucratorilor de renovare a Templului intreprinse pe vremea regelui Iosia (2 Cronici 34:14)? Dovezile ce ne parvin din Antichitate atesta ca, in cultura egipteana si mesopotam...

165.00 Lei

Care sa fie explicatia faptului ca Sfanta Carte a Legii a fost gasita in timpul lucratorilor de renovare a Templului intreprinse pe vremea regelui Iosia (2 Cronici 34:14)?

Dovezile ce ne parvin din Antichitate atesta ca, in cultura egipteana si mesopotamiana, era ceva obisnuit sa se pecetluiasca anumite documente de mare insemnatate - inclusiv documente teologice - in zidurile sau la temelia unor temple sau palate, cu scopul de a le face de cunoscut vreunui viitor rege care ar initia un proces de restaurare a cladirii.

Ce avea psalmistul in minte atunci cand Il lauda pe Dumnezeu ca a indepartat faradelegile noastre "cat este de departe rasaritul de apus" (Psalmul 103:12)?

Intr-un imn egiptean inchinat lui Amon-Ra, zeul este preamaritpentru judecarea celor vinovati. Gratie discernamantului de care da dovada zeul, cei vinovati sunt trimisi la rasarit, iar cei drepti, la apus.

Intrucat naratiunile, genealogiile, legile, poezia, literatura sapientiala si profetiile Vechiului Testament sunt adanc inradacinate in istorie, orizontul nostru s-a largit semnificativ in ce priveste lumea antica prin contributia arheologilor, a istoricilor sau a sociologilor. Toate aceste date aduc noi elemente contextuale si arunca o lumina proaspata asupra unor texte cunoscute, precum istoria vietii lui Avraam sau David, asupra unor imagini poetice din Psalmi sau Proverbe ori asupra profetiilor lui Isaia sau Ieremia.

Scris intr-un limbaj limpede, fara prea multi termeni tehnici, comentariul contine:

un glosar de termeni istorici, popoare antice, texte si inscriptii
harti si tabele cu date istorice importante
explicatii extinse pentru chestiuni mai semnificative de context cultural-istoric
articole introductive la inceputul fiecarei sectiuni

John H. Walton este profesor de Vechiul Tesament si ebraica la Institutul Biblic Moody. Printre cartile sale cu tematici legale de Vechiul Testament se afla: Ancient Israelite Literature in Its Cultural Context, Chronological and Background Charts of the Old Tesatament (impreuna cu Andrew E. Hill) A Survey of the Old Testament.

Victor H. Matthews este profesor de religie la Universitatea de Stat Southwest Missouri. A scris mai mutle carti cu teme din Vechiul Tesatament, printre care: Manners and Customs in the Bible: an Illustrated Guide to Life in Bible Times, (impreuna cu James Moyer)The Old Testament: Text and Context si (impreuna cu Don C. Benjamin) The Social World of Ancient Israel.

Mark W. Chavalas este profesor de istorie la Universitatea Wisconsin, LaCrosse. Este editor al lucrarilor: Emar: The History, Religion, and Culture of a Syrian Town in the Late Bronze Age, (impreuna cu John J. Hayes) New Horizons in the Study of Ancient Syria si (impreuna cu K.L Younger) Syria - Mesapotamia and the Bible.

 

NUMAR PAGINI: 893

FORMAT: 16.2 x 23.4

TIP COPERTA: Cartonata

LIMBA: Romana

ANUL APARITIEI: 2014