Copilul meu - cum sa il iubesc?, de Dr. Ross Campbell

Cartea se adreseaza parintilor ai caror copii nu ajuns inca la varsta adolescentei. Ea pleaca de la analizarea nevoilor copiilor si gasirea celor mai bune modalitati de implinire a lor. Autorul identifica mai intai problema cu care se confrunta cei mai mu...

19.90 Lei

stoc epuizat

Cartea se adreseaza parintilor ai caror copii nu ajuns inca la varsta adolescentei. Ea pleaca de la analizarea nevoilor copiilor si gasirea celor mai bune modalitati de implinire a lor. Autorul identifica mai intai problema cu care se confrunta cei mai multi parinti: desi exista o multitudine de carti bune despre cresterea copiilor, majoritatea abordeaza doar anumite aspecte ale problemei, fara a-i oferi parintelui o perspectiva de ansamblu si echilibrata, fara a-l ajuta sa inteleaga ce principiu trebuie folosit cand anume si in ce imprejurari.

De aceea dr. Ross Campbell abordeaza cresterea copilului in general, oferind informatiile necesare parintelui pentru a actiona corect in fiecare situatie. Mai intai este discutata importanta relativa a educatiei si a caracteristicilor temperamentale innascute. Este prezentat apoi cadrul propice dezvoltarii sanatoase a copilului - un climat de autentic de iubire intre sot si sotie - si este descrisa temelia corectei educari a unui copil, dragostea neconditionata. Aceasta dragoste nu este suficient sa existe, ea trebuie comunicata copilului intr-un mod in care el sa o inteleaga si sa o perceapa ca atare: prin contact vizual, prin contact fizic si prin acordarea atentiei.

Se ridica astfel spinoasa problema a dragostei nepotrivite, sub diversele ei forme: posesivitatea, caracterul seducator, substitutia si inversarea rolurilor. Nu este neglijata nici problema abuzului sexual. Un capitol special este consacrat maniei copilului, formelor de manifestare a acesteia si reactiilor adecvate din partea parintilor. Abia dupa ce aceste aspecte au fost clarificate, este luata in discutie problema disciplinarii copilului, la care se marginesc majoritatea lucrarilor pe aceasta tema. "Ce este disciplinarea - pedepsire sau educare?", "Cum se face o disciplinare iubitoare?", "Ce forme de disciplinare avem la indemana?", "Cum putem folosi cererile, ordinele, rasplatile si pedepsele in procesul de disciplinare?", "Care este locul si rolul pedepsei corporale si al tehnicilor de modificare a comportamentului?"

Cartea se incheie discutand cazurile speciale ale copiilor cu probleme deosebite: deficiente in invatare, boli cronice, handicapuri. Nu in ultimul rand este discutata importanta esentiala a formarii spirituale a copilului, formele pe care le poate imbraca ea si legatura dintre dragostea aratata copilului si receptivitatea sa la indrumarea spirituala.

Dr. Ross Campbell, MD - medic psihiatru crestin, profesor universitar de pediatrie si psihiatrie la Universitatea din Tennessee si directorul Centrului Sud-estic de Consiliere din Chattanooga, Tennessee. El este cunoscut cititorilor din tara noastra in special datorita apreciatelor sale carti Copilul meu - la varsta adolescentei si Mania iti distruge copiii si Cele 5 limbaje ale dragostei- la varsta copilariei, scris impreuna cu dr. Gary Champam.