Doctrinele par, uneori, lipsite de relevanta. Cei mai multi oameni se sperie la auzul cuvantului doctrina. Adesea, doctrina îi trimite cu gandul fie la ceva neînsemnat, fie la ceva greu de înteles. Nu de putine ori, doctrina trezeste, în mintea celor mai multi, imaginea unor teologi încrancenati, care se cearta iara nici un rost, încercand sa patrunda sensul unor cuvinte.
Multi crestini din zilele noastre sunt de parere ca doctrina este un lucru lipsit de importanta pentru credinta si viata crestina. Aceste probleme sunt reale, nu sunt nascociri fanteziste. Esenta crestinismului nu este - si nu a fost niciodata - combinarea corecta a unor cuvinte! Esenta crestinismului este întalnirea cu Dumnezeul cel viu si plin de dragoste. Dar, daca vrem sa vorbim despre Dumnezeu, daca vrem sa împartasim altora experientele cu El sau daca încercam sa explicam de ce Domnul Isus Hristos este atît de important, vom sfarsi prin a face afirmatii doctrinare.
În Doctrina crestina, Alister McGrath îsi propune sa analizeze si sa explice scopul si locul doctrinei crestine. El ne convinge ca doctrina este reflectia responsabila si ascultatoare a bisericii asupra tainelor credintei. Doctrina apara credinta crestina de toate interpretarile incorecte si incoerente ale identitatii si ale chemarii ei si ofera credinciosilor un cadru de interpretare a aspectelor ambigue ale experientei umane.
Doctrina este rezultatul firesc al gandirii crestine despre tainele credintei. De asemenea, doctrina permite interpretarea si transformarea aspectelor ambigue ale experientei umane în lume. Doctrina este cea care deschide calea formarii unei conceptii despre lume, pe baza careia pot fi transformate atitudinile crestinilor si poata fi abordata o gama larga de probleme sociale, spirituale, etice si politice.
Doctrina crestina ne ajuta sa vedem ca doctrina detine cheia viitorului credintei crestine în lumea moderna. Biserica nu poate gandi - si actiona nici atat -fara sa-si întemeieze ideile si actiunile pe un fundament doctrinar.
Cuprins:
Prefata
1. Introducere
Partea I — Ce este doctrina crestina?
2. Prezentarea lucrurilor asa cum sînt: doctrina si descrierea
3. Cum îi raspundem lui Dumnezeu: doctrina si revelatia
4. Intelectul si sentimentele: doctrina si experienta
5. Credinta si apartenenta: doctrina si identitatea crestina
Partea II — De ce este importanta doctrina crestina?
6. Doctrina si credinta
7. Doctrina si viata crestina
8. Exista crestinism fara doctrina?
9. Coerenta doctrinei si provocarea ereziei
10. întelegerea doctrinei: descoperirea crezurilor
Partea III — Examinarea unor doctrine fundamentale
11. Persoana lui Isus Hristos
12. Lucrarea lui Isus Hristos
13. Trinitatea
Concluzie
Bibliografie