34 de lecţii despre ceea ce spune Biblia legat de relaţiile cu ceilalţi:
cum să le clădeşti, să le întăreşti, să le întreţii.
Un studiu practic şi inspirat pentru adolescenţi şi tineri în domeniul relaţiilor cu cei din jurul lor: cum să le clădească, cum să le întărească, cum să le întreţină.
Nu este bine ca omul să fie singur, este de părere Dumnezeu. De aceea ne-a înconjurat cu mulţi semeni, însă relaţiile interumane nu sunt întotdeauna uşoare sau plăcute. Poate că uneori ajungem să spunem: Mai bine eram singuri. Dacă nici singur nu este bine, dacă nici relaţiile cu ceilalţi nu ne aduc satisfacţie, ce ne mai rămâne? Să învăţăm cum se stabilesc relaţii care aduc satisfacţii. Eu şi cei din jurul meu explorează lumea relaţiilor, abordând patru domenii:
Atitudini care ne separă de ceilalţi (de exemplu: bârfa, mândria...)
Baza pentru zidirea relaţiilor sănătoase (relaţia cu Dumnezeu şi puterea care poate transforma relaţiile noastre)
Atitudini care zidesc relaţii (de exemplu: transparenţa, încurajarea...)
Relaţiile personale (de exemplu cu părinţii, cu prietenii...)
Deşi fiecare poate fi folosita ca lecţie de sine stătătoare, acest studiu este gândit într-o dezvoltare progresivă urmând o anumită logică.
Fiecare secţiune construieşte pe baza informaţiilor precedente, şi chiar mai mult: în secţiunea II şi III fiecare lecţie clădeşte pe cea precedentă.
În general ordinea fiecărei lecţii este după cum urmează:
Primele două puncte ale schiţei solicită opinia (gândurile) şi experienţa tânărului pe tema respectivă înainte de a explora Scriptura.
Apoi urmeză 2 sau 3 segmente care fac o incursiune în materialul biblic legat de temă, incluzând unul sau mai multe exemple din Biblie care ilustrează acest aspect al relaţiilor.
Ultimul segment al lecţiei este constituit dintr-un set de întrebări menite să îndemne tânărul spre o aplicaţie practica a materialului în propria viaţă.
Acest manual poate fi folosit în următoarele moduri:
Ca şi un ghid de studiu biblic personal. Dacă eşti interesat într-un studiu tematic despre relaţii, acest manual poate fi folosit cu uşurinţă în timpul tău de părtăşie zilnică.
Fiecărei lecţii îi pot fi alocate mai multe zile, acoperind unul sau două puncte zilnic. S-ar putea petrece cel puţin două zile pe segmentul care exploră pasajele Scripturii.
Foloseşte un caiet separat pentru a-ţi nota gândurile personale şi răspunsurile la segmentul Lucruri la care să te gândeşti.
Ca şi material pentru întâlniri de tineret, adolescenţi de şcoală duminicală sau oră biblică. Fiecare persoană are nevoie de un exemplar al acestui manual. Propune fiecare lecţie spre studiu cu o săptămână înainte. Încurajează tinerii să folosească pasajele din Biblie ca şi parte a timpului lor zilnic de părtăşie.
Ca ghid al timpului devoţional familial. Cu unele adaptări uşoare, acest manual poate fi folosit de către întreaga familie în timpul momentelor de părtăşie, în special dacă din familie fac parte adolescenţi.