Habacuc, de Cristian Barbosu

Ti-ai pus vreodata intrebari de genul:Doamne, unde esti? De ce nu-mi raspunzi rugaciunilor mele? Doamne, tu nu vezi ce se intampla cu mine? Cate nedreptati mi se fac? De ce nu intervii? Unde este credinciosiaTa? Unde este dragostea, unde sunt promisiunile...

20.00 Lei

Ti-ai pus vreodata intrebari de genul:
Doamne, unde esti? De ce nu-mi raspunzi rugaciunilor mele? Doamne, tu nu vezi ce se intampla cu mine? Cate nedreptati mi se fac? De ce nu intervii? Unde este credinciosiaTa? Unde este dragostea, unde sunt promisiunile Tale? De ce trebuie sa trec pe aici?


Daca ti-ai pus astfel de intrebari, sau poate chiar acum cauti raspuns la ele, cartea asta este pentru tine. Dincolo de un studiu exegetic, aspectul aplicativ, practic, personal prevaleaza iar Habacuc si Dumnezeu iti vor deveni prieteni, identificandu-se cu tine si problemele tale si ajutandu-te sa treci cu bine prin ele. E o carte pentru minte, pentru inima, mai ales pentru inimi zdrobite si framantate, dar si pentru credinta zbuciumata a multora dintre noi.


Cristian Barbosu este pastorul bisericii Metanoia din Arad. S-a nascut la Arad si a urmat trei scoli teologice, absolvind (BA) Moody Bible Institutein 1995, Dallas Theological Seminary (ThM)in 1999, si Trinity Evangelical Divinity School (PhD)in 2009. Cristian este casatorit cu Anne, originara din Franta siimpreuna au doua fete, Tara (8 ani) si Fiona (12 ani). Printre hobby-urile sale se numara cartile si muntele. Cristian Barbosu este autorul volumelor „Ce vrea Dumnezeu sa stiu despre viata de familie”, „Cele 10 porunci”, „Habacuc” si „Cele sapte pacate cardinale”.

CUPRINS
Introducere
Doamne, unde este dragostea si dreptatea Ta?
Lasa Dumnezeu pacatul nepedepsit?
Doamne, mai am sanse de scapare?
Habacuc – Credinta
Bibliografie

 

Drama profetului Habacuc este de fapt, si drama noastra, atunci cand nu intelegem ce vrea Dumnezeu sa realizeze cu noi si cu viata noastra: „Habacuc era debusolat, socat si coplesit. Nu putea impaca atributele lui Dumnezeu, drept, sfant si iubitor, cu realitatile pe care le vedea in jurul sau. Ceea ce vedea nu se potrivea cu ceea ce credea, cu ceea ce stia despre Dumnezeu.”

„Dumnezeu este prezent oriunde si oricand”

Dar trecand dincolo de aceasta disperare, profetul Habacuc ajunge in urma unei experiente revelatoare, sa inteleaga relatia cu Dumnezeu dintr-o perspectiva diferita, facand tranzitia de la tristete la bucurie. „Bucuria in incercare pare un concept anormal pentru omul firesc, omul care nu poate intelege cum de un credincios adevarat poate sa stea linistit in mijlocul furtunii. Aici nu este vorba despre fanatism, ci despre credinta ca Dumnezeu este prezent oriunde si oricand. El vede totul, stie totul si este interesat de fiecare dintre noi, fiindca ne iubeste.”

Nu este simplu sa vorbesti despre profetul Habacuc. Mai întai, fiindca modul în care este scrisa aceasta carte a profetului Habacuc nu este nici pe departe atractiv. Iar pe de alta parte, fiindca subiectul si întrebarile pe care le ridica profetul Habacuc nu se lasa decodificate cu usurinta. Pentru a avea o elementara întelegere a acestei carti, este necesara o anumita experienta spirituala în studiul Bibliei, dar deopotriva si o înclinare pastorala din partea celui doritor sa cunoasca mesajul lui Dumnezeu din cartea profetului Habacuc.

Cristian Barbosu este pastorul bisericii Metanoia din Arad si autorul volumelor „Ce vrea Dumnezeu sa stiu despre viata de familie?”, „Cele zece porunci”, „Habacuc”, etc.
„Habacuc si Dumnezeu îti vor deveni prieteni”


În „Habacuc”, Cristian Barbosu reuseste sa îmbine talentul de pastor cu cel de carturar aplecat asupra sulurilor sfinte. Si nu întamplator, Cristian Barbosu chiar reuseste sa extraga un mesaj viu, sensibil si aplicabil fiecarui cititor. Chiar de la început, suntem întampinati cu urmatoarele cuvinte: „Dincolo de un studiu exegetic, aspectul aplicativ, practic si personal prevaleaza, iar Habacuc si Dumnezeu îti vor deveni prieteni, identificandu-se cu tine si problemele tale si ajutandu-te sa treci cu bine prin ele. Este o carte pentru minte, pentru inima, mai ales pentru inimi zdrobite si framantate, dar si pentru credinta zbuciumata a multora dintre noi.”


„Doamne, unde sunt dragostea si dreptatea Ta?”
De fapt, aceasta carte reuneste mai multe mesaje predicate de catre autor, fapt pentru care putem spune ca atunci cand o citim, nu facem altceva decat sa îl ascultam pe Cristian Barbosu predicandu-ne adevarul din Sfintele Scripturi. Ca formula de prezentare, volumul este structurat în patru capitole, fiecare conturand o anumita problematica. Astfel, primul capitol are un titlu tulburator prin semnificatia sa: „Doamne, unde sunt dragostea si dreptatea Ta?”


Mai departe, urmatorul titlu de capitol este la fel de provocator: „Lasa Dumnezeu pacatul nepedepsit?” Iar dupa aceea, se pune întrebarea: „Doamne, mai am sanse de scapare?”, finalul fiind „Habacuc – credinta”. Cu alte cuvinte, avem un parcurs spiritual, un itinerariu în urma caruia suntem condusi de la îndoiala si disperare la o credinta ferma si neclintita în Dumnezeu.


„O relatie cu Divinul”


Ca de fiecare data, Cristian Barbosu nu se limiteaza doar la citirea si interpretarea directa a Bibliei, ci adauga o bibliografie consistenta, ce i-a fost de folos în întelegerea mesajului cartii profetului Habacuc. Acest lucru este deosebit de important atunci cand studiem Sfanta Scriptura, pentru ca putem sa aprofundam mai bine mesajul sfant, dintr-o perspectiva mai larga, ce presupune obligatoriu, contributia unor lucrari de referinta.

În ceea ce priveste maniera de prezentare, putem remarca modul în care autorul stie sa faca de fiecare data cate o introducere atractiva, care capteaza atentia si ne da încredere asupra tratarii ulterioare a subiectului. „Umblarea omului cu Dumnezeu implica mai mult decat un simplu crez sau o traditie, implica o relatie cu Divinul, si nu una platonica, nominala, nici macar rituala, ci implica o relatie vie, activa cu Isus, dincolo de religie, dincolo de rutina.”

„Dumnezeu are o perspectiva diferita de a noastra”

De asemenea, pe parcursul prezentarilor pe care le face, autorul trimite la propria sa experienta, ceea ce da o nota de autenticitate studiului teologic. Suntem astfel, familiarizati cu evenimente cheie din viata sa, care l-au determinat într-un fel sau altul sa înteleaga la modul practic mesajul cartii profetului Habacuc.
„Este extraordinar modul în care lucreaza Dumnezeu. Cand nici nu ma asteptam, în cele mai bizare si contrare locuri, prin oamenii cei mai ciudati, El a actionat cu ani înainte de a reusi eu sa înteleg ceva. De ce? Fiindca Dumnezeu are o perspectiva diferita de a noastra.”

„Un Dumnezeu drept, sfant si iubitor”

Drama profetului Habacuc este de fapt, si drama noastra, atunci cand nu întelegem ce vrea Dumnezeu sa realizeze cu noi si cu viata noastra: „Habacuc era debusolat, socat si coplesit. Nu putea împaca atributele lui Dumnezeu, drept, sfant si iubitor, cu realitatile pe care le vedea în jurul sau. Ceea ce vedea nu se potrivea cu ceea ce credea, cu ceea ce stia despre Dumnezeu.”

„Dumnezeu este prezent oriunde si oricand”

Dar trecand dincolo de aceasta disperare, profetul Habacuc ajunge în urma unei experiente revelatoare, sa înteleaga relatia cu Dumnezeu dintr-o perspectiva diferita, facand tranzitia de la tristete la bucurie. „Bucuria în încercare pare un concept anormal pentru omul firesc, omul care nu poate întelege cum de un credincios adevarat poate sa stea linistit în mijlocul furtunii. Aici nu este vorba despre fanatism, ci despre credinta ca Dumnezeu este prezent oriunde si oricand. El vede totul, stie totul si este interesat de fiecare dintre noi, fiindca ne iubeste.”

Marea diferenta este conferita de trecerea la o relatie vie cu Dumnezeu, care se concretizeaza într-o experienta plina de viata, de bucurie si împlinire, indiferent de încercare.


Octavian Curpas
Phoenix, Arizona