Cu o introducere de Iosif Ton
„...Dupa rugaciune, George din Casa lui lacov s-a ridicat in picioare si l-a implorat pe Conrad Grebel in Numele lui Dumnezeu sa-l boteze cu botezul crestin adevarat, pe baza credintei si cunoasterii lui. lar cand el a ingenunchiat avand aceasta ruadminte si dorinta, Conrad l-a botezat..."
Aceste cuvinte, consemnate de un martor anonim la evenimentele de la Zurich petrecute intr-o noapte rece din ianuarie 1525, relateaza un act revolutionar de constiinta care este considerat pe drept cuvant actul de nastere al miscarii anabaptiste. Caci acesta a fost punctul crucial in disputa ce viza relatiile incurcate dintre biserica si stat in secolul al XVI-lea.
Ruptura decisiva de Zwingli si de ceilalti reformatori a fost un pas la care anabaptistii nu s-au decis deloc usor, caci in anii 1500 erezia era sinonima cu tradarea. Pretul pentru ca au pus in discutie interese bine-statornicite a fost mare, si lista anabaptistilor care l-au platit este lunga. Unii dintre ei au fost arsi pe rug, altii au fost inecati, altii au fost decapitati. Multi dintre ei si-au trait restul zilelor in inchisori sordide. Si toti au invatat ce inseamna nesiguranta si teama. Dar miscarea nu a putut fi infranta.
Istoria anabaptistilor este o cronica vie a aparitiei si raspandirii invataturilor acestei ramuri viguroase si importante a gandirii crestine, careia ii datoram notiunea de libertate religioasa, atat de draea noua azi.
William Roscoe Estep a fost profesor emerit de istorie bisericeasca la Seminarul Teologic Baptist de Sud-Vest incepand din anul 1954 si pana la pensionarea sa, in 1990, dar a continuat sa predea si dupa aceea, pana in 1994. In acest rastimp, a scris numeroase lucrari de istorie baptista si anabaptista, despre libertatea religioasa si pe teme de misiune mondiala. De asemenea, a fost implicat in mai multe organizatii bisericesti, printre care Societatea Americana de Istorie a Bisericii, Conferinta de Credinta si Istorie (in fuctia de presedinte), Societatea Baptista Sudica de Istorie, Societatea Baptista de Istorie din Texas si Comitetul de Istorie al Conventiei Baptiste Generale din Texas. Cea mai importanta contributie adusa de Estep in domeniul istoriei se refera la miscarea anabaptista din secolul al XVI-lea, despre care a scris mai multe carti. Un coleg al lui, profesorul de teologie James Leo Garret, a afirmat: "Estep a fost unul dintre cei patru savanti de frunte ai secolului XX in domeniul anabaptistmului."
Dintre lucrarile publicate de Estep, mentionam: "Renaissance and Reformation", 1986; "Revolution Within the Revolution. The First Amendment in Historical Context", 1612-1789, 1990; "Whole Gospel Whole World: The Foreign Mission Board of the Southern Baptist Convention 1845-1995", 1994; "The Anabaptist Story. An Introduction to Sixteenth-Century Anabaptism", edilia a Ill-a, 1996; "Anabaptist Beginnings, 1523-1533. A Sourcebook", 1976.
Cuprins
Prefata
Cuvant inainte
Introducere
I. Nasterea miscarii anabaptiste
II. Meteori in noapte
III. O marturie fara egal
IV. Adevarul este nemuritor
V. De la Zollikon la Augsburg
VI. Despre Moravia si comunitatea bunurilor
VII. Menno Simons si miscarea anabaptista olandeza
VIII. Miscarea anabaptista si teologia Reformei
IX. Botez si ucenicie
X. Biserica si statul
XI. Peste mari si ani
Bibliografie
Istoria anabaptistilor, de William R. Estep
Cu o introducere de Iosif Ton „...Dupa rugaciune, George din Casa lui lacov s-a ridicat in picioare si l-a implorat pe Conrad Grebel in Numele lui Dumnezeu sa-l boteze cu botezul crestin adevarat, pe baza credintei si cunoasterii lui. lar cand ...
30.00 Lei