Ciprian Balaban are pregatirea necesara pentru a cerceta si analiza istoria, demers pe care il face, dupa vechiul dicton al istoricului roman Tacitus, sine ira et studio ("fara manie si fara partinire").
Autorul a inteles ca nu suntem chemati sa judecam istoria, ci sa desprindem din ea invatatura cuvenita.
- Ioan Brie, rectorul Institului Teologic Penticostal din Bucuresti
Cartea de fata este o analiza a istoriei Bisericii Penticostale din Romania - de la inceputurile ei, pana in anul 1989. Acest rastimp este unul in care Biserica Penticostala nu s-a bucurat de libertate. Prigoana a luat diferite forme in cele trei perioade analizate (interbelica, al Doilea Razboi Mondial si comunista).
Este urmarita istoria institutionala, evitandu-se, in general, detalii locale, acestea fiind folosite doar in masura in care ajuta la o mai buna intelegere a parcursului institutional.
Pentru aceeasi perioada istorica este studiata si conceptia penticostalilor din Romania despre darurile Duhului Sfant, atat in exprimarea doctrinara, cat si in practica religioasa.
Intelegand ca istoria nu este absoluta, ci doar o reconstituire incompleta a evenimentelor si cu dorinta de a prezenta cat mai corect faptele, autorul foloseste o multime de izvoare istorice: manuscrise, documente de arhiva, interviuri, carti, reviste, ziare.
Ciprian Balaban este cadru didactic al institului Teologic Penticostal din Bucuresti. Este pasionat de istoria Bicericii, domeniu in care s-a specializat prin studii la nivel de licenta, masterat si doctorat. A scris numeroase studii de teologie si istorie publicate in reviste de specialitate din tara si strainatate. Locuieste in Oradea, este casatorit cu Flori si au impreuna trei copiii: Iosua, David si Hadasha.