Leul din Sion, de Silviu Tatu

Lucrarea aceasta recupereaza cartile lui Amos, Tefania si Hagai pentru pupitrul si amvonul Bisericii din Romania, cautand sa conecteze principiile care au fundamentat discursul profetic cu doctrina crestina a Noului Testament. Inspiratia pneumatica a prof...

17.90 Lei

stoc epuizat

Lucrarea aceasta recupereaza cartile lui Amos, Tefania si Hagai pentru pupitrul si amvonul Bisericii din Romania, cautand sa conecteze principiile care au fundamentat discursul profetic cu doctrina crestina a Noului Testament. Inspiratia pneumatica a profetilor si apostolilor este, astfel, demonstrata prin studii pe caz.

Cei trei profeti alesi sunt reprezentativi pentru literatura profetica de mici dimensiuni a Vechiului Testament, deoarece fiecare profet si-a indeplinit mandatul intr-o perioada istorica bine definita. Amos a cunoscut perioada de eflorescenta economica si culturala din perioada domniei lui leroboam al II-lea al Regatului de Nord (Israel). Tefania a asistat la ultimii ani ai Regatului de Sud (luda), pe cand Israel fusese deja desfiintat de asirieni. Hagai activeaza in perioada refacerii statului evreu dupa exilul babilonian.

Desi problematica atinsa de profeti este specifica epocii in care au trait fiecare in parte, preocuparea pentru moralitatea concetatenilor lor este comuna tuturor profetilor. Invatamintele pe care le putem extrage din scrierilc lor ne pot fi folositoare si noua astazi deoarece sunt fundamentate in principii imuabile, inspirate de Dumnezeu.

Dr. SILVIU TATU (PhD, Univ. Tarii Galilor) este cadru universitar din 1997. A publicat numeroase articole si carti in domeniul Vechiului Testament, atat in tara cat si in strainatate. Slujeste ca pastor in Biserica Crestina Baptista nr. 8 - "Providenta"" din Oradea. Din 1992 este casatorit si impreuna cu sotia au fost binecuvantati cu trei fiice.

Cuprins

Abrevieri
Cuvant inainte

PARTEA INTAl: AMOS
Introducere
De ce are teologia relevanta pentru omul contemporan?
Capitolul 1. Dumnezeu este Suveranul care judeca popoarele (Amos 1:3-2:5)
Capitolul 2. Dumnezeu Isi judeca poporul (Amos 2:6-16)
Capitolul 3. Dumnezeu Isi comunica / reveleaza intentiile (Amos 3:1-15)
Capitolul 4. Dumnezeu este Suveranul care acorda mila (Amos 4)
Capitolul 5. Dumnezeu este Suveranul care condamna religiozitatea si traditiile moarte (Amos 5)
Capitolul 6. Dumnezeu este Suveranul care se indura (Amos 7-8)

PARTEA A DOUA: TEFANIA
Capitolul 7. Vorbirea deconspira caracterul (Tefania 1:1-18)
Capitolul 8. Superstitia ca semn al instrainarii de Dumnezeu (Tefania 2:1-3)
Capitolul 9. Judecata lui Dumnezeu asupra neevreilor (Tefania 2:4-15)
Capitolul 10. Judecata lui Dumnezeu asupra evreilor (Tefania 3:1-20)

PARTEA A TREIA: HAGAI
Capitolul 11. Cugeta la caile tale! (Hagai 1:1-15)
Capitolul 12. Duhul Domnului ca slava (Hagai 2:1-9)
Capitolul 13. Persevereaza pe calea cea buna (Hagai 2:10-23)

Bibliografie selectiva