Discursuri ţinute în cadrul Conferințelor „Puritan” și „Westminster” 1959-1978
Care au fost învăţăturile puritanilor şi ale celor care i-au urmat? Poate fi învățătura lor socotită biblică? Ce pildă ne lasă ei astăzi pentru viaţa şi mărturia noastră? Aceste întrebări au călăuzit discursurile doctorului Lloyd-Jones, redate în acest volum. Departe de a împărtăşi ideea că înțelegerea trecutului este inutilă sau irelevantă, el credea că studiul istoriei este vital astăzi pentru propășirea bisericii.
În aceste discursuri, ținute în cadrul Conferințelor Puritan şi Westminster între anii 1959-1978, dr. Lloyd-Jones face un rezumat al istoriei creştinismului protestant, de la Reformă până în secolul al XIX-lea, extrăgând lecții de la personalități precum Calvin şi Knox, Bunyan şi Owen, Edwards şi Whitefield şi de la oameni mai puţin cunoscuţi, precum Henry Jacob, John Glas şi Robert Sandeman.
Scrise într-un stil captivant şi antrenant, aceste studii continuă să se adreseze cu multă profunzime şi relevanță bisericii secolului al XXI-lea.
Fascinantă, plină de informații și înălțătoare... îl va îmbogăți pe cititor cu o mulțime de informații, dar punctul forte al acestei cărţi este capacitatea ei de a inspira și a provoca.
ETERNITY
Valoarea acestor eseuri stă în faptul că păstrează nealterată esenţa creştinismului biblic al puritanismului în cel mai înalt grad... lectură antrenantă și practică.
EVANGELICAL QUARTERLY
Abordarea este plină de măiestrie, plină de informații și bogăție... Valoarea acestei cărţi, pe lângă tezaurul de informație istorică, se găsește în expunerea consecventă a principiilor fundamentale cu privire la gândire şi acțiune. Sunt principii trainice care se aplică propriilor noastre vieți. Capitolele Cunoștința – Minciună și adevăr, Trăirea vieții creștine şi Predicarea sunt foarte palpitante... E greu să laşi din mână această carte: te captivează şi te face să-ţi doreşti s-o citeşti şi s-o răsciteşti. Citirea ei aduce beneficii inestimabile tuturor celor care o lecturează.
EVANGELICAL TIMES
CUPRINS
Introducerea editorului
1959 - Trezirea: Un studiu istoric şi teologic
1960 - Cunoștința – Minciună și adevăr
1961 - Retrospectivă: A şti şi a face
1962 - Dileme puritane – Câteva lecţii din anii 1640-1662
1963 - Învățătura lui John Owen despre schismă
1964 - Jean Calvin şi George Whitefield
1965 - „Ecclesiola in Ecclesia”
1966 - Henry Jacob şi prima Biserică Congregaţională
1967 - „Sandemanianism”
1968 - William Williams și metodismul calvinist galez
1969 - Putem învăţa din istorie?
1971 - Puritanismul şi originile lui
1972 - John Knox – Fondatorul puritanismului
1973 - Howell Harris şi trezirea
1974 - Trăirea vieţii creștine – Noi elemente în învățătura secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea
1975 - „Creştinul și statul în vremuri revoluționare”: Revoluția Franceză și ce a urmat după
1976 - Jonathan Edwards şi importanţa crucială a trezirii
1977 - Predicarea
1978 - John Bunyan: unirea bisericii