Rolurile femeii, de Shirley Lees

În ultima vreme se vorbeşte mult despre interpretarea "culturală" a Bibliei. În esenţă, cei care fac o asemenea interpretare a Bibliei spun că anumite porunci din Biblie au fost potrivite numai pentru cultura din vremu...

24.90 Lei

În ultima vreme se vorbeşte mult despre interpretarea "culturală" a Bibliei. În esenţă, cei care fac o asemenea interpretare a Bibliei spun că anumite porunci din Biblie au fost potrivite numai pentru cultura din vremurile biblice. Noi, spune această teorie, fiind mai avansaţi în cultura noastră, suntem liberi să nu mai acceptăm acele porunci, deoarece ele nu se potrivesc culturii noastre. Noi respingem în mod categoric o asemenea abordare a Sfintei Scripturi.

Texte biblice din Corinteni şi Efeseni referitoare la statutul femeii în familie şi biserică au născut de-a lungul secolelor creştine o mulţime de controverse, fiind interpretate de unii literal, de alţii "cultural." Cartea de faţă propune o discuţie serioasă pe această temă, cu argumente întemeiate care să susţină poziţia fiecărui participant la ea.

În dezbaterile teologice din secolele trecute, s-a formulat un dicton care ar fi bun şi pentru noi, cei din România, în contextul discuţiilor pe tema rolului femeilor, dar şi în alte contexte teologice controversate: "În problemele esenţiale, de doctrine fundamentale, trebuie să urmărim unitatea; în problemele neesenţiale, de care nu depinde mântuirea noastră, trebuie să avem libertate; în toate însă ne trebuie dragoste."


Cuprins

Controverse între creştini: Prezentarea seriei
Introducere la ediţia în limba română
Introducere: Femeia - egală, dar diferită
Puncte de pornire - Shirley Lees

Partea I
Femeia în cadrul căminului (Elizabeth Catherwood)
Statutul de cap în cadrul căsniciei: Concepţia soţului (David Field)
Replică (Michael Griffiths, Valerie Griffiths)
Omul: bărbat şi femeie (Valerie Griffiths)
Relaţia soţ/soţie: Un punct de vedere creştin practic (Michael Griffiths)
Replică (David Field, Elizabeth Catherwood)

Partea a II-a
Femeia în lucrare (James B. Hurley)
Femeia în biserică (Daphne Key)
Replică (I. Howard Marshall, Joyce Baldwin)
Lucrarea femeii: o nouă perspectivă asupra textelor biblice (Joyce Baldwin)
Rolul femeii în biserică (I. Howard Marshall)
Replică (Daphne Key, James B. Hurley)
Şi acum, încotro? (Shirley Lees)
Postfaţă (Iosif Ţon)
Despre coautori
Index de referinţe biblice

Te-ar mai putea interesa...