Un om dintre oameni, de Ioan Fodor

Fara indoiala ca faptul de a-si exprima bucuria unei misiuni îndeplinite si multumirea sufleteasca înaintea semenilor reprezinta dovada raspunsului la o provocare venita din partea lui Dumnezeu în conformitate cu Cuvântul Sau. Dar ...

49.90 Lei

Fara indoiala ca faptul de a-si exprima bucuria unei misiuni îndeplinite si multumirea sufleteasca înaintea semenilor reprezinta dovada raspunsului la o provocare venita din partea lui Dumnezeu în conformitate cu Cuvântul Sau. Dar acest sentiment de bucurie îsi are sursa, pe de o parte, în ajutorul nemijlocit al lui Dumnezeu, iar pe de alta în sprijinul deosebit acordat de catre fratietate. Angajandu-ma în proiectul propus de pastorul William Holtry cu prilejul întâlnirii noastre din anul 2003, am pornit la drum cu un puternic sentiment de micime si nevrednicie, constient de uriasa responsabilitate fata de o asemenea lucrare. Dar crezand cu tarie în aportul harului divin si bazat pe sprijinul neobosit în rugaciune al credinciosilor – deveniti ulterior din radioascultatori, cititori ai primului volum – pot declara azi, împreuna cu proorocul Samuel: „Eben-Ezer! Pâna aici, Domnul ne-a ajutat!“ (1 Sam. 7.12).

Trebuie sa spun ca începutul lucrarii a fost unul binecuvantat, pentru ca am beneficiat din plin atât de sprijinul bunului meu prieten Titus Moisescu, cât si de acela al fundatiei MBK. Acum, înainte de a încredinta tiparului al doilea volum, vreau sa fac unele precizari. Un vechi dicton latin spune ca Verba volant, scripta manent (Vorbele zboara, scrisul ramane). Stim prea bine cum arata structura mintii noastre. Suntem predispusi sa uitam, sa ignoram, sa trecem cu vederea si sa nu „încingem coapsele mintii noastre“, prin aceasta prejudiciind grav omul nostru duhovnicesc.

Un psalmist recomanda strângerea Cuvântului lui Dumnezeu în inima, pentru a fi cat mai feriti de pericolul de a pacatui împotriva Domnului si a dragostei Sale rascumparatoare. Dar oare ne sunt de ajuns memorarea si depozitarea cuvintelor lui Dumnezeu în inima noastra? Desigur ca trebuie sa mai si meditam asupra lor, cercetarea Scripturilor fiind una dintre recomandarile de baza ale Divinului Învatator. Initiativa de a transfera în format scris mesajele rostite la microfonul RVE raspunde, pe de o parte, dorintei celor care le-au urmarit în prima auditie de a le putea accesa ori de cate ori este nevoie, iar pe de alta parte, de a starni interesul fata de Cuvântul Domnului din partea unui nou val de cititori, în afara celor care au fost cercetati, mangaiati si îmbarbatati prin lectura primului volum.

Prin urmare, mesajul asternut pe hartie si adaptat în acest sens cu ajutorul permanent din partea Domnului, ramane mijlocul care sa stimuleze gustul pentru o patrundere mai adanca a textelor biblice si astfel sa creeze conditiile dobandirii unei credinte neclintite pe care o da mesajul citit, aprofundat si aplicat în viata de zi cu zi. Nevoia de a încuraja, împrospata si fortifica gandirea, dar si prejudiciile suportate de cei ce nu si-au adancit „privirile în legea desavarsita a slobozeniei“ (Iac. 1.25) sunt reflectate din plin pe paginile Sfintei Scripturi. Un exemplu regretabil este cazul lui Pilat, care si-a ratat sansa de a descoperi adevarul prin desconsiderarea a ceea ce avea în fata, prin superficialitatea întrebarii sale. El era asa de obisnuit cu atatia falsi profeti, cu atatea soiuri de „adevaruri'', încât nu a putut recunoaste Adevarul Suprem din preajma lui. Noua ne-a devenit atat de obisnuit mesajul evanghelic, încat mintea noastra cauta ceva mai ''proaspa''.

Însa, pentru a ne transmite Scripturile, Duhul Sfânt a ales oameni cu temperamente si abilitati diferite, ca dovada ca desi El este Dumnezeul diversitatii, totusi, Se opune atst unei gandiri lenese, cat si parerilor nebiblice. În mijlocul crizei spirituale actuale, una din principalele scuze prin care îsi justifica unii crestini gustul redus pentru lectura este lipsa timpului. Totusi, am avut placuta surpriza sa constat interesul fata de primul nostru volum din partea unor persoane fara prea mari resurse materiale, sau fara o pregatire spirituala de înalta clasa. Lectura le-a rasplatit eforturile, descurajarea facand loc mangaierii, iar credinta lor primind un suvoi proaspat de har.

De nedescris este bucuria îngerilor când un singur pacatos se întoarce la Domnul, paraseste pacatul si capata mantuirea sufletului. Fie ca si acest volum sa produca bucurie, atat în ceruri, cat si pe pamant! Si atunci eforturile noastre vor fi rasplatite, bucuria si multumirea vor fi reciproce, iar Numele Domnului glorificat.

Suceava, 25 februarie 2009

Te-ar mai putea interesa...